Bang in het donker

Nu de donkere dagen er weer zijn, is het om vier uur al bijna donker buiten.

De stad wordt al weer vrolijk aangekleed met lichtjes en klaargemaakt voor de feestdagen.

In de parken, waar het laatste blad nu bijna gevallen is, geeft de vroege duisternis vooral stilte en rust. Een mooi soort van somberheid, kent u dat?

Wandelen

Het is wat je vroeger vaak ouders tegen hun kinderen hoorde zeggen: "Ga maar lekker buiten spelen, is gezond voor je". En inmiddels is in talloze onderzoeken aangetoond dat kinderen die vaak buiten spelen ook werkelijk gezonder zijn. Als bonus ontwikkelen ze ook nog eens allemaal eigenschappen die hen in hun latere leven goed van pas kunnen komen, zoals beter hoogtes in kunnen schatten en zelfs heeft het een positieve invloed op hun IQ.

Geluk zit in kleine dingen

Geluk zit in kleine dingen; je kent deze uitdrukking vast wel. Vaak zie je om je heen van die kleine dingen die je een glimlach of een verbaasd gezicht bezorgen. Een schilderij van gevallen bladeren in prachtige kleuren, dat zo maar op de grond ligt. Alsof de kunstenaar even weg is, maar het straks thuis aan de muur zal hangen.

Veteranen

Het blijft een mooie en belangrijke traditie in Nederland en zeker ook in Arnhem: het samen herdenken wat de geallieerden voor ons land en voor Arnhem in het bijzonder, gedaan hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Arnhem mijn stad

Het loopt alweer tegen het einde van het zomerseizoen. De eerste kastanjes en paddenstoelen, hebben de herfst al een beetje verraden.

Ik heb hier wel vaker geschreven dat dit de periode is dat het bos een beetje relaxter voelt dan in de andere seizoenen. Erg vinden we het niet; we wandelen en genieten graag in de parken onder een herfstzonnetje.

Paradijsvogels

Je kent vast wel iemand, die je steeds voorkomt als een bekende als je hem of haar tegenkomt.

Je denkt een bekende te zien en zegt gewoon gedag of geeft volgens de regels een knikje. Ook je hand of je vinger opsteken voldoet. Soms is het iemand die de wereld net even mooier kleurt, iemand die je een ‘paradijsvogel’ kunt noemen.

Samenwerken

De laatste weken heb ik, samen met vriend en Sonsbeek-kenner Gerard Herbers, college gegeven aan de Senioren Academie op Insula Dei. We waren gevraagd om voor een groep bewoners te vertellen over de rol van het groen in de stad.

Mijn opa

Als mannetje van acht ging ik met mijn ouders en mijn grootvader naar het Openluchtmuseum.

Mijn opa was een grote man; hij was een beetje doof en had een luide stem.

Hans en Grietje

Maandag stond er in Trouw een mooi artikel over Hans en Grietje. Nu denkt u misschien: wat is daar bijzonder aan, een sprookje van de gebroeders Grimm?

Maar in dit geval ging het over de oude tamme kastanjes die bij de ingang van Park Gulden Bodem staan.

Lazy holiday

Wat moet je doen als de koning zomaar drie maanden op vakantie gaat?

Dit is niet iets waar ik dagelijks aan denk en ik bedoel dan ook niet ons aller koning die op de troon van de Lage Landen zit.

Buiten spelen

Als kind wist ik niet beter: buiten spelen! En als het zomers langer licht was: na het eten ook gelijk weer naar buiten! Daar groeiden de klimbomen die door mij moesten worden beklommen en op een braakliggend veldje hadden mijn vriend Erwin en ik ons eigen natuurgebied gesticht.

Sportieve vandaal

Vorige week woensdag stuitte ik onverwachts ter hoogte van de Ronde Weide op een crossbrommer. Met een professionele souplesse nam hij alle natuurlijke obstakels, diverse sporen achterlatend.

Het is weer lente

Nu het echt lente is die voor de lichtgroene kleur zorgt, is het buiten een drukte van belang. De eenden zitten weer vol verwachting op het nest en de vlinders dansen vrolijk van bloem tot bloem.

Laat niet als dank....

Wie kent hem nog, de slogan door de ANWB bedacht om de oprukkende recreatie in goede banen te leiden? Recreanten moesten worden opgevoed om hun rommel op te ruimen.

Ineens is het lente

Het voorjaar kwam dit jaar maar langzaam op gang. Nog maar een paar weken geleden was de natuur nog onder een sneeuwdeken verscholen. Maar dit weekend konden we er niet meer omheen: de lente is begonnen.

Storm

Hij was al vroeg aangekondigd, de storm die donderdag ons land zou bereiken en zo rond drie uur over Arnhem zou razen.

Kwetsbaar Sonsbeek

Vaak heb ik al verteld hoe bijzonder het is dat een stadspark zo goed gebruikt wordt. Dat de mensen er graag komen, ligt natuurlijk aan het mooie ontwerp en de bijzondere ligging in de stad.

Please reload